Közép-Európai Szemle

A Hankiss Elemér nevével fémjelzett Találjuk ki Közép-Európát? kezdeményezéssel együttműködve 2006-2008 között működtettük a “Közép-európai Szemlét”; ennek keretében heti 3-5 cikket közöltünk a közép- és kelet-európai lapszemlék alapján. Elsősorban azokat a híreket akartuk eljuttatni a magyar olvasóközönséghez, amelyek révén jobban megismerhetők az adott társadalom mindennapjai. A Szemle www.talaljuk-ki.hu oldalon volt olvasható.

Meghasadt Múlt és Ismeretlen Szomszéd

A szlovák-magyar párbeszédet célzó Meghasadt múlt – Rozštiepená minulosť projektet a Pillar Alapítvánnyal közösen indítottuk, a Magyar Köztársaság Külügyminisztériuma és a Stredoeurópska Nadácia támogatásával. 16 rövid tanulmányban próbáltunk meg reflektálni a szlovák történelemszemléletnek azon pontjaira, melyek valamilyen módon a magyarsághoz, Magyarországhoz is kapcsolódnak. A révkomáromi Kempelen Farkas Társasággal közösen kiadott kötet 2010-ben újra megjelent magyarul, és 2013-ban az új szlovák kiadás is napvilágot látott.

A Múlt-kor történeti portál számára is készítettünk rendszeresen Közép- és Kelet-Európa történelmével foglalkozó cikkeket, belőlük már több E-folyóirat-szám is megjelent.

Később a Magyar Köztársaság Külügyminisztériuma támogatásával, több szlovákiai partnerszervezettel együttműködve elindítottuk a Neznámy sused (Az ismeretlen szomszéd) nevű projektet, amelynek célja az 1989 utáni Magyarország bemutatása a szlovák érdeklődőknek. A nyolc témakört (külpolitika, történettudomány, gazdaság stb.) felölelő tanulmányokból kötet készült, tartalmukat pedig egy szlovákiai előadássorozat mutatta be 2010 tavaszán (Pozsonyban, Nyitrán, Besztercebányán). A publikációk a legbefolyásosabb szlovák napilappal, a SME-vel együttműködésben a hírportál aloldalára is felkerültek.

Speciális útikönyvek

 A németországi Erinnerung Verantwortung Zukunft – Geschichtswerkstatt Europa támogatásával 2009-ben megjelentettük a “Multicultural Cities in Central Europe” sorozat első két kötetét. A The Hidden Faces of Budapest és A Capital on the Borderland Budapest és Pozsony hagyományos multikulturalitásának nyomait és mai továbbélését kívánja bemutatni rendhagyó útikönyv stílusban, angol nyelven. A projekt honlapja: www.cities-in-central-europe.com

Az alapítvány 2011-ben adta ki Europe in Budapest. A Guide to its Many Cultures című kiadványát a soros magyar EU-elnökségre időzítve, a Külügyminisztérium támogatásával, a külföldről érkező diplomaták számára kb. 12.000 példányban.

2012-2013-ban futott Remembering the City elnevezésű projektünk a Kassa Európa Kulturális Fővárosa 2013 évad alkalmából. A projekt keretén belül a Kassai Pavol Jozef Šafárik Egyetemmel közözen kiadtunk egy Kassáról szóló rendhagyó útikönyv is megjelent Remembering the City, A Guide Through the Past of Košice címen.

Mesekönyvek

Közép-Európa kultúrái, népei és problémái a kisgyerekek számára is érdekesek lehetnek – ennek jegyében születnek olyan mesekönyvek és mese-előadások, mint Garajszki Margit Bartók és a fából faragott királyfi c. könyve. Az alapítvánnyal partnerségben megjelenő könyv 2016-ban lengyel fordításban is elkészült.
A közép-európai tematikájú gyerek- és ifjúsági irodalom hasonló üzenetet hordoz, mint az útikönyvek sorozata: Közép-Európa nem csak akadémiai és politikai nyelvezetben létezik, és a “piac” számára is érdekes lehet.

Akadémiai partnerségek

Az International Visegrad Fund támogatásával (http://www.visegradfund.org/) az ELTE BTK 19-20. századi kelet-európai történelem doktori program keretén belül lebonyolítottuk az “1989: forradalom, fordulat, rendszerváltás?” projektet, szlovák és cseh partnerek közreműködésével. Az ELTE-n megrendezésre került konferencián és workshopon elhangzott, a közép- és kelet-európai rendszerváltásokat vizsgáló előadásokból 2010-ben angol (After Twenty Years) és magyar (Rendszerváltás és történelem) nyelvű tanulmánykötet jelent meg.

Aktuális projektünk az MTA TK Kisebbségkutató Intézettel közösen a Kárpáti Ukrajna a “dunatáji népek” nemzeti historiográfiájában címet viseli.

Szakértői tevékenység hazai és nemzetközi együttműködésben

Az alapítvány 2014 folyamán közreműködött a Memory of Nations Awards elnevezésű díj jelöltjeinek kiválasztási folyamatában (http://www.memoryofnationsawards.eu/). A Memory of Nations Awards egy olyan elismerés, amelyet 2010-től a Post Bellum közérdekű társaság adományoz. Az eleddig díjazott húsz személyiség között találunk háborús veteránokat, disszidenseket, politikai foglyokat, holokauszt túlélőket, akiknek életük egy konkrét pillanatában volt bátorságuk szembeszállni a rosszal és segíteni másoknak. A jelölt személyiségeket történészek, újságírók és kutatók választják ki a tanúk történeteiből, melyek, a Post Bellum által 2001-ben alapított Nemzet Emlékezete nemzetközi emlékirat-tárban találhatók.

Mindemellett az alapítvány munkatársai rendszeresen publikálnak, konferenciákon vesznek részt, továbbá különféle televíziós és rádiós műsorokban elemzik az aktuális kérdéseket.

Egy új irány: közép-európai tanácsadás

A Terra Recognita Alapítvány közép-európai nyelveket beszélő tagsága többször vett már részt vállalati projektekben is, vagy olyan együttműködésekben is, melyekben a piaci szereplők és a közszféra szereplői is részt vettek. Erre a tapasztalatra építve indult el a Terra Recognita közép-európai tanácsadó tevékenysége: szeretnénk minél strukturáltabb formában segíteni a közép-európai piacok egymásra találását. (Erről bővebben itt olvashat.)