Nemzeti ünnepe lehet a Bánságnak Romániában

temesvarMagyar javaslatra hivatalos ünneppé nyilvánította a bukaresti szenátus a napot, amikor a Bánságban véget ért a török uralom.

A Bánság Napját kezdeményező romániai magyar képviselők a “törvénykezdeményezéssel a bánsági regionális identitást szeretnék népszerűsíteni”, és azt, hogy július 21-én a multikulturális tradíciók szellemében rendezzenek bánsági fesztiválokat, rendezvényeket.

Július 21-re azért esett a választás, mert 1718-ban ezen a napon kötötte meg az Oszmán Birodalom, a Habsburg Monarchia és a Velencei Köztársaság a pozsareváci békét. Valójában ezzel zárult le az a folyamat, amiben a történelmi Magyarország területe a török uralom alól visszajutott “Európába”: Temesvár és térsége mindeddig az Oszmán Birodalom része maradt. Ezen a vidéken – a Bánság, vagy másnéven Bánát területén – a török uralom 170 évig tartott.

Főtér és a Transindex híradása szerint a kezdeményezést minden bánsági képviselő támogatta, végül a szenátus is elfogadta azt; még a képviselőház jóváhagyása hiányzik a törvényerőre emelkedéshez.
Romániában egyébként már van “saját” hivatalos ünnepe Bukovinának és Dobrudzsának is.

(Transindex, Főtér/Terrarecognita)