Június 4: Ha az országból nem is, a felvidéki Apponyi-kastélyból valóban keleti Svájc lett.

Egy négycsillagos kastélyszálló, ahol a wellness-részleg mellett könyvtár várja a vendégeket: az Apponyiak könyvgyűjteményét magánbefektetők újították fel.

Nyitrától 20 kilométerre északra fekszik Appony (Oponice). Népessége soha nem érte el az ezer főt, lakossága Trianon előtt is döntő többségében szlovák volt (már a nyelvhatár felett járunk).

A faluból 600 éve indult el az Apponyi-dinasztia története. Itt áll a nemesi család kastélya is, amiket elértek a 20. században tipikusnak mondható kastélysors-csapások: különböző állami agrárintézetek birtokában teljesen tönkrement. Ha az ember ma odavetődik, akkor viszont kellemes meglepetés fogadja: a kastélynak sikerült újjászületni, nem is akármilyen formában.

Ilyen volt... (2009)

Ilyen volt… (2009)

Először is, magánbefektetők újították meg a kastélyt: nem egy állami-adófizetői projekt tehát, aminél a fenntartás folyamatos költséget jelent. (De uniós forrásokkal viszont támogatták a renoválást.) Ezzel együtt sikerült piacképes funkciót találni a kastélynak: Chateau Appony néven egy olcsónak semmiképp nem mondható kastélyszálló lett.

...ilyen lett

…ilyen lett

A 2009-2011 között zajló felújítási munkák ízléses tulajdonosról árulkodnak (állítólag svájciak fektettek be Apponyba), ráadásul nem szlovákosították el a családnevet, ahogy az számos helyen szokás: az Apponyiakból nem lettek “Aponi”-ak.

Magyar szemmel tovább növeli az otthonosság-érzetet, hogy hibátlan magyar szóróanyag is várja a vendégeket. (A kastély honlapja kétnyelvű.) Végül a hab a tortán: a kastélyszálló teret szentelt az Apponyiak valahai híres könyvtárának is. A megújított “Bibliotheca Apponyiana” az épület egyik szárnyában kapott helyett, együttműködésben a Szlovák Nemzeti Könyvtárral. A mintegy 12000 kötet a régi családi könyvgyűjteményből származik, és rendkívül ízlésesen lett elrendezve: az asztalon hever a Nyitramegyei Szemle, de vadászó Apponyiak fényképei is láthatóak itt.
"Bibliotheca Apponyiana"

“Bibliotheca Apponyiana”

Apponyi Albert alatt nem vált az ország keleti Svájccá, de az Apponyi-kastély mintha ma az lenne… Ennek megfelelően a kastélyszálló területén a piacgazdaság az úr: a helyi viszonyokhoz képest elég borsos áron, 6 euróért lehet a Bibliotheca Apponyiana-ba bejutni.

Kollai István / (c) TerraRecognita

A kastély felújításáról és a könyvtárról dokumentumfilmek is elérhetőek a képekre kattintva.