Bicikliút Dubrovnikból, a Monarchia vasútvonalának helyén

Használaton kívüli vasútvonalakat épít át bicikliúttá közösen Horvátország és Bosznia: Dubrovniktól majdnem száz kilométerre lehet majd eltekerni.
A projekt célja, hogy újra kihasználja a két ország közti – mára leépült –  vasúthálózat kínálta lehetőségeket. A munkálatok már megkezdődtek, és az év végére már állítólag el is készülhet a megújított úthálózat.

A 2014-ben indult projekt a „Biciklivel át a történelmen, avagy a keskeny nyomtávú vasútvonal revitalizációja – Ciro” nevet kapta, és kb. 100 millió forintnyi költségét előcsatlakozási támogatási eszközként (IPA) az EU finanszírozza. A bicikliút fejlesztése és kijelölése mellett a kivitelezők két elhagyott vasúti állomást motellé alakítását is tervbe vették.

Vasút helyett bicikli

A pályát még 1901-ben építette ki az Osztrák-Magyar Monarchia, hogy egy kacskaringós, több mint 100 km-es útvonalon, Trebinje érintésével kössék össze a partmenti Dubrovnikot a tőle északra fekvő Čapljinával. (A Temesvár-Orsova közti keskeny-nyomtávú építkezés anyagait használták fel itt – azért lett végül itt is a később korszerűtlennek bizonyuló 76 mm-es nyomtáv.)

A projekt elnevezésében felbukkanó Ćiro név arra a kedvelt gőzmozdonyra utal, amely a hetvenes évekig szállította az utasokat a két végállomás között, amíg a jugoszláv hatóságok meg nem szüntették, mint veszteséges vasútvonalat.

109 km, több mint 1000 méter szintkülönbség: a Čapljina-Dubrovnik útvonal ma így járható biciklivel. Az útvonal nem fog sokat változni, a körülmények igen.

Kerékpáros portálokról egyébként az derül ki, hogy a biciklis turisták már a hivatalos projekt előtt is megtalálták maguknak ezt az útvonalat.

Egy elhagyatott szakasza a vasútvonalnak Bosznia délkeleti részén

Egy elhagyatott szakasza a vasútvonalnak Bosznia délkeleti részén

A boszniai Neretva kanton idegenforgalmi szakértői is nagy lehetőségként tekintenek az útvonal felújítására, hiszen az nagy hatással lehet az útvonal mentén lévő kisebb települések fejlődésére.

A vidék látnivalói

Boszniának a délkeleti, nehezen megközelíthető vadregényes részének nyilvánvalóan jót tehet az elkészülő bicikliút. Az útvonal mentén barlangok és nemzeti parkok is találhatóak. Érdekes, hogy ezen a vidéken forgatták a Winnetou-t – ennek nyomait western-falvak nyomai őrizhetik – de a Trónok harca  több jelenete is a környéken játszódik.

A kezdeményezésnek egyébként van már jól működő előzménye: hasonló együttműködés nyomán jött létre egy lenyűgöző szépségű bicikliút a Tarvisio és Trieszt közötti ex-vasútvonalon.

BalkanInsight / TerraRecognita

képek forrása: Wikipedia, Bikemap