Pozsonytól Lőcséig: egy sor szlovákiai város betiltja a nyerőgépeket

A városok azután dönthetnek így, hogy az erről szóló petíciót a lakosság harmada aláírta. A játékgép-ellenes petíciók válhatnak lassan Szlovákia legerősebb népi kezdeményezéseivé.

Néhány napos hír: Lőcséről, az UNESCO világörökség-listáján szereplő városból a helyi képviselők kitiltják a “villogó csapdákat“. A helyi sajtó nevezte így a nyerőgépeket azután, hogy egyre nyilvánvalóbbá vált: fizetések és segélyek tömege tűnik el a gépekben.

A város, saját határozata értelmében, nem adhat ki több működési engedélyt nyerőautomatákra és videójáték-automatákra, így ezek 2017. január 1-től véglegesen eltűnnek Lőcséről.

64000 euró bevételtől esik el így az önkormányzat

A helyi vezetés és a lakosság ettől a lépéstől a városkép tisztulását várja (rendszeresek voltak a panaszok a játéktermek körüli zajra és piszokra), és az életminőség javulását is. A lőcsei polgármester-helyettes például indoklásában felidézte, hogy a polgármesterhez folyamatosan jártak az asszonyok, kérlelve őt a játékgép- és nyerőgép-betiltásra, “mert férjeik a jövedelmük nagyrészét eljátszák”. Ennek mértékéről tanúskodik, hogy a város éves szinten 64000 euró bevételtől esik majd el a játékgépek nélküli városban.

Több tucat település hozott már tiltó határozatot

Az üzemeltetők tiltakoznak, de nem ez az első eset a játékgépek betiltására Szlovákiában: egy sor önkormányzat már korábban megtette ezt a lépést. Mindenesetre egy petíció is megerősítette a határozatot, amit 3806 lakos írt alá – ez a 18 év feletti lőcsei lakosságnak mintegy 30 százaléka.

A törvény értelmében petíció nélkül nem lehet betiltani a játékgépet

De miért kellett a petíció? Ennek nem holmi vélemény-nyilvánító szerepe volt: egy 2012-ben hozott törvény szerint már csak petíció jogosíthatja fel a játékgép-tiltásra az önkormányzatot, mégpedig a lakosság harmadának aláírásával. A jogszabály elfogadásakor azt éppen emiatt kritizálták akkori ellenzékiek és civilek, hogy a lakosság harmadának mozgósítása a lehetetlenséggel határos a passzív közhangulatban, különösen a társadalmi-gazdasági szempontból depressziós vidékeken.

A játékgépek ellen megmozdulnak az emberek?

Ettől a passzivitástól való félelemre cáfolt rá most Lőcse. Sőt, 2016. márciusi adatok szerint sikeresen gyűjtötte össze a lakosság harmadának támogatását Rózsahegy is; ugyanekkor gyűjtés folyt Nyitrán, Galántán és Eperjesen is.

A siker nem garantált: Zsolnán például kudarcba fulladt a kezdeményezés, pár éve csak kétezer aláírás gyűlt össze. A kisebb településeken ettől függetlenül könnyebben sikerrel járhatnak a petíciós kezdeményezések; egy 2015. májusi összesítés 47 települést írt össze, ahol már nem lehetnek játékgépek.

Ezt a tendenciát figyelve, azt is lehet mondani: a “hazárd-ellenes” népi kezdeményezéseken való részvétel lesz lassan a választások mellett a leglátványosabb közéleti aktivitása a szlovák választópolgárnak.

Ahol a legnagyobb a tét: úgy tűnik, Pozsonyban is sikeres volt az aláírásgyűjtés

Egy éve a pozsonyi polgármester is bejelentette: maga kezdeményez petíciót a játékgépek ellen. Azóta gyűjtik az aláírásokat a fővárosban, és azóta folynak az ezzel kapcsolatos viták is: a nyerőautomaták üzemeltetői szerint éves szinten 4,5 millió euró bevételtől fog elesni a város, és 450 ember veszíti el a munkáját. A polgármester, Ivo Nesrovnal viszont azzal érvel, hogy a lépést már Bécs és Brünn is megtette (Prága pedig tervezi), és hogy a játéktermek tönkreteszik a városképet és az esti utcai hangulatot.

Pozsonyban 120 000 támogatót kellene a tiltáshoz összegyűjteni. A legnagyobb aláírásgyűjtő akciót okosan rászervezték a márciusi választásokra, amikor a választóhelyek körül jelentek meg az “Állítsuk meg a hazárdjátékot” civil kezdeményezés aktivistái. A szervezet honlapjáról és sajtóhírekből úgy tűnik, sikerrel jártak: jelenleg 125 ezer aláírásnál járnak. A civilek adatai alapján tehát Pozsonyban is megpecsételődött a játékgépek sorsa.

A hazárd-ellenes mozgalmak sikeréhez minden bizonnyal az is hozzájárul, hogy a cél meglehetősen konkrét és a lakossági fellépésnek is konkrét következményei vannak. A petíciózások mindenesetre valószínűleg folytatódni fognak, és feltehetőleg még jó pár helyen kellemesen rácáfolnak arra, hogy a helyi lakosság nem mozgósítható közéleti kérdésekben.

Kollai István / Terra Recognita