Alkoholfogyasztás: kétes értékű közép-európai elsőség

Az egy főre eső éves alkoholfogyasztás top10-es listáját kilenc közép- és kelet-európai állam uralja.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2014-es adatai szerint évente 17,5 liter alkoholt isznak meg a fehéroroszok, ezzel erősen vezetik az egy főre eső alkoholfogyasztás világrangsorát Moldova, Litvánia és Oroszország előtt. A volt szovjet tagállamokat követik az 5.-10. hely között a közép-európaiak: Románia, Ukrajna, Magyarország, Csehország, Szlovákia.

Az első tíz helyből kilencet elfoglaló kelet- és közép-európai ország közé csak Andorra csúszott be a 7. helyre.

Ugyanez a WHO-tanulmány vizsgálta az alkoholfogyasztás európai trendjeit is: eszerint míg Nyugat- és Dél-Európában folyamatosan és egyértelműen csökken a fogyasztás, addig Közép- és Kelet-Európában a kilencvenes évek csökkenő tendenciája az ezredfordulón megfordult, és azóta növekedést mutat.

Az egy főre jutó alkoholfogyasztás 2010-ben (WHO)

Az egy főre jutó alkoholfogyasztás 2010-ben (WHO)

Európa civilizációs tájegységei tehát különböző utakat járnak. Az adatok arra is felhívják a figyelmet, hogy nem csak az egészségügyi hatásokkal kell foglalkozni, hanem a kiváltó társadalmi körülményekkel: a rossz életminőség, perspektívátlanság és a gyenge közösségi élet mind elősegítik az alkoholizálást, ami ráadásul a gyenge keresetek mellett is sokszor megfizethetőnek bizonyul.

(WHO, Transindex / Terrarecognita)
2016.04.30.